Tweedehands kleding shoppen

Tweedehands en vintage kleding was nog nooit zo booming als nu. Grote bedrijven als Vinted, the Next Closet, Depop en Vestiaire Collective zien hun publiek groeien en groeien. Zalando heeft een tweedehands sectie en de high fashion merken als Ralph Lauren en Chanel volgen de trend. Asos probeert met handgeselecteerde vintage pareltjes van over de hele wereld samen te voegen tot de brand Reclaimed Vintage.
En wat dacht je van Afound (onderdeel van H&M group) waar ook het kopje “vintage kleding” niet mag ontbreken
Kortom, zelfs de grote ketens weten dat deze tweedehands en vintage “trend” hier om te blijven is.

verstaire collective

Waar moet je op letten tijdens het winkelen van tweedehands kleding?

En terecht, want er is zoveel keus in stijl, textuur, print en authenticiteit, dat een bezoekje aan de gemiddelde Nederlandse hoofdstraat wat saai begint te voelen.
Maar tweedehands kleding draagt niet voor niets die titel en een miskoop ligt om de hoek. Waar moet je op letten tijdens het tweedehandskleding shoppen bij kringloopwinkels?

Maatvoering

Gedurende de jaren is de maatvoering veranderd. Wat voorheen maat L was, is tegenwoordig een maat M. Ook is een Zara maat 40 niet dezelfde maat 40 in de Vero Moda. Laat je wat dit betreft leiden door je onderbuik gevoel en pas het kledingstuk indien nodig. Maten zeggen namelijk veel minder in een tweedehandskleding of kringloop winkel. Trouwens, een maatje groter is net zo leuk. Wist je dat je door een maatje groter te scoren slanker lijkt?

Licht

Wie graag shopt in tweedehands winkels weet dat het licht af en toe wat… gebrekkig is. Voel je niet te schuw om kleding in daglicht te checken aan de andere kant van de zaak. Soms komt er ineens een vlek tevoorschijn  die niet zichtbaar was in het schemerlicht. Check ook altijd het kledingstuk bij de oksels. Veel deodorants laten een gelige kleur achter op kleding, die je niet meer kan verwijderen. Bij eventuele vlekken kun je ook proberen af te dingen bij de kassa. Je weet immers niet of deze er uit te halen zijn, terwijl de liefde voor het item er wel is.

Eva Velt
David Dvořáček

Gaten en ontbrekende knopen

Helaas, soms gebeurt het dat je thuis komt met een gaatje in de kleding. Er zijn bepaalde plekken bij een kledingstuk die je extra kan checken. Dit is onder de oksels, bij de ellebogen, de mouwen en bij de naden die eventueel langs het ruggedeelte lopen.
Vergeet niet die bij die toffe blouse te checken of er knopen bij het borstzakje of de mouwen ontbreken. Kijk ook of er een label aanwezig is met daarop een extra knoop. Mocht er eentje ontbreken dan kun je deze er alsnog eenvoudig aan naaien.

Pil

Pil zijn pluisjes die op je blouse, shirt maar vooral op truien en blazers te vinden zijn. Pil kan duiden op gebrekkige kwaliteit of slijtage. Pil is eenvoudig te verwijderen met een pluizentondeuse of een ietwat bot scheermesje. Check ook van te voren of het kledingstuk op sommige plekken extra pluizig is. In het geval  de stof op die plekken merkbaar dunner aanvoelt, dan kan dat op teveel slijtage duiden.

Kijk ook eens bij de mannen kleding
Een leuke oversized sweater valt eerder te scoren op de mannenafdeling dan bij de vrouwen.

Let niet op de labels

Een King Louie jurk scoren is leuk, maar die jurk ernaast zonder label kan net zo leuk zijn. Als je graag aan merken vasthoudt, kun je ook een spelletje in je hoofd spelen door bepaalde labels op het merkloze jasje te plakken. Zou een Fabienne Chapot bijvoorbeeld ook zo’n tof geprint jurkje in de collectie kunnen hebben?

Overzicht

Ten opzichte van een hoofdstraat winkel kan een kringloopzaak nogal overweldigend zijn qua aanbod. Tijdens mijn eerste shop avonturen wist ik niet waar ik moest zoeken. Geef jezelf de rust om langs de rijen met shirtjes te gaan en vis eruit wat jij leuk vindt. Na verloop van tijd weet je wat je wel en niet leuk vindt. Daarnaast pik je steeds sneller de items eruit die tof zijn en herken je de items die een miskoop kunnen worden. Als je het echt lastig vindt om te bepalen waar je moet zoeken, dan zijn de kringloop ketens een goede eerste stap. Deze zijn over het algemeen wat overzichtelijker en netter ingedeeld. Veel tweedehands shop plezier!

laura christmann earrings
Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Eva runs “Eveoaks” since 2015 which quickly grew into an edgy and streetstyle based fashion blog.  She has worked with brands like Booking.com, Rituals, Livera, Jo Malone, Esprit, Vero Moda, Arket, Monki, Chiquelle and many more.