Vintage kleding online

In dit artikel lees je de voordelen en eigenschappen van vintage kleding. Daarnaast vind je een aantal offline en online platformen waarop je vintage (en tweedehands) kleding kan kopen. Ook benoem ik een paar toffe tweedehands en vintage kleding webshops. Ik gebruik de term vintage en tweedehands door elkaar, daarbij leg ik ook uit wat echte vintage kleding is.

Tweedehands of “vintage” kleding is trending. De drempel wordt steeds lager om tweedehands kleding te dragen (het is niet meer vies, maar juist leuk) en het is ook nog eens duurzaam. De kledingindustrie is namelijk één van de vervuilendste industrieën op aarde en het gaat niet zo goed met onze planeet.
Door te kiezen voor tweedehands, recycle je bestaande kleding en hoewel niet elk kledingstuk onder “slow fashion” valt draag je ook iets ethisch bij. De tegenhanger van slow fashion is namelijk fast fashion dat veelal onder erbarmelijke omstandigheden wordt geproduceerd. Kies je tweedehands dan beloon je niet de bazen van deze fast fashion ketens nog eens extra, maar juist kleine ondernemers (kringlopen) waarbij je het afneemt.
Een extra leuk bijkomend voordeel: van de meeste items zijn er nog maar enkele, zodoende heb jij geen zorgen meer of iemand anders dezelfde trui op straat draagt.

vintage kleding shoppen
echte vintage kleding

Wat is echt en wat is nep?

Sommige mensen vinden dat kleding alleen het stempel “vintage” mag dragen indien het een oud (> 50 jaar) en een echt designer item / haute couture is (Gucci, Chanel etc.). Daarom zijn echte vintage designer items duur. Omdat het tegenwoordig een trending topic is, spelen veel “ondernemers” hierop in en geven ze ook oude niet-designer items het label “vintage”.

Echte vintage kleding is dus soms lastig in te schatten. Labels vertellen je over het algemeen de historie en de periode waarin het artikel is vervaardigd. Echter zijn er ook genoeg kledingstukken waarbij het label ontbreekt. Omdat het “bewijs” ontbreekt mag je deze items volgens de vintage regels niet meerekenen.
Wil je het zeker weten? Ga dan naar online winkels die zich hierin specialiseren zoals Catawiki of The Next Closet.

!Haal nooit dure vintage kleding waarbij jij twijfelt over de echtheid van het kledingstuk!

vintage = tweedehands = vintage?

Vintage klinkt hipper dan tweedehands, daarom gebruiken veel webshops en ondernemers liever het woord vintage. Door de jaren heen is de definitie van vintage dan ook aangepast. Zo lees je op Encyclo dat vintage een chique woord voor tweedehands is.

Leuke online webshops die zich specialiseren in tweedehands/vintage kleding zijn wel wat lastig te vinden. Daarnaast is de prijs van tweedehands zowel online als offline ook gestegen. Wie vintage shopt in o.a. Amsterdam, Berlijn, Hamburg weet hier alles van.

Waar vind je nog leuke en betaalbare online shops?

vintage kleding
kringloop app tweedehands kleding

Offline platform, fysieke winkels

Kringlopen
De kringloop APP (aanrader) geeft jou een goed overzicht van kringlopen binnen Nederland. Extra handig zijn de reviews van vorige bezoekers. Mijn tip is om kringloop ketens te vermijden. Deze kringlopen hanteren hoge(re) prijzen waarbij je meer dan eens twijfelt of het H&M stuk in je handen tweedehands duurder is geworden ten opzichte van de originele prijs.

Appel & Ei
Indien je liever kringlopen vermijdt, maar wel fysiek wilt winkelen in een kledingzaak is Appel & Ei een goede oplossing. Deze keten zit door heel Nederland en verkoopt de kleding dat door de vorige eigenaren is afgegeven. Appel & Ei  heeft bovendien al de kleding voor je gefilterd aangezien ze niet alles toelaten en voorrang geven aan merk.

Vintage kilo sales
Vintage per Kilo, VinoKilo, The Vintage Rebel zijn een paar voorbeelden van bedrijven die vintage sales organiseren. Met vrachtwagens vol kleding staan ze in de steden bij jouw in de buurt en verkopen ze hun waar (vaak per kilo). Houd deze bedrijven in de gaten op Instagram en kijk wanneer ze bij jouw in de buurt circuleren. Helaas verkopen deze bedrijven (m.u.v. VinoKilo) geen vintage kleding online. 

De gespecialiseerde vintage winkels
De negen straatjes in Amsterdam staat er vol mee.
Hoewel ik geen uitgebreid overzicht heb kunnen vinden, bieden deze websites al een goed overzicht van fysieke winkels.
https://www.tweedehands-info.nl/

https://www.nsfavourites.nl/cityguide/nederland/vintagewinkels.html


Ijhallen
De Ijhallen kunnen een walhalla voor menig vintage-fan zijn. Kijk voor een actueel overzicht  op hun website https://ijhallen.nl/

vintage kleding online

Vintage kleding online

Er zijn een aantal online platformen waarop jij tweedehands kleding kan scoren.
– Facebook forums
United Wardrobe
Asos Marketplace
Marktplaats
Etsy

M.u.v. United Wardrobe, Etsy & Asos Marketplace heb jij 1 op 1 contact met de verkoper, kun je onderhandelen over prijs en regel jezelf de betalingen. Bij bijvoorbeeld United Wardrobe (UW) is dit net iets anders. UW fungeert als een tussenpersoon die waakt over het geld van de koper. Pas als jij als koper het kledingstuk hebt ontvangen en in de staat die staat aangegeven, maakt United Wardrobe het geld over aan de verkoper.

asos marketplace vintage kleding

Online webshops
Er zijn heel wat online webshops.
Ik vond dit leuke overzicht waar veel online vintage webshops op te vinden zijn
https://www.zaailingen.com/tweedehands-en-vintage-kleding-koop-je-in-deze-webshops/

Neem ook eens een kijkje op mijn eigen webshop op United Wardrobe.

Tip! Google Maps
Surf naar Maps en plaats jezelf bij een stad/gebied waar misschien wel interessante winkels kunnen zijn (zoals Hamburg of Antwerpen). Voeg het zoekterm “vintage” toe en tadaa! Meer dan eens ben ik zelf leuke nieuwe webshops (en winkels) tegengekomen.

Heb jij tips?
Er zijn vast nog meer online/offline plekken waar jij leuke items kan scoren! Zet deze in een comment hieronder en ik voeg ze toe.

united wardrobe eva
Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Eva is a Dutch fashion blogger based in Twente, the Netherlands. Eva runs her blog since 2015 and quickly grew into a edgy and streetstyle based fashion blog where you’ll also find social media tips and tricks. Eva is active on many social platforms like Instagram, Lookbook, Facebook, Pinterest, Blogsociety, Fashion Potluck and Bloglovin. This is one of the main reasons that her reach goes far. Even though she doesn’t consider herself to be a Dutch Influencer she has worked with Livera, Violet Hamden, Defshop, Jo Malone, Ice-watch, BenBits, Esprit, Innocent drinks and many other brand.

Eva is een Nederlandse fashion blogger uit Twente. Na haar blog lancering in 2015 groeide ze al snel uit tot een edgy en streetstyle fashion blog waar je ook social media tips en marketing tricks vindt. Eva is actief op menig social media kanaal waaronder Instagram, Lookbook, Facebook, Pinterest, Blogsociety, Fashion Potluck en Bloglovin. Dit is één van de redenen waarom haar bereik ver gaat. Hoewel Eva zichzelf niet als een Nederlandse influencer ziet heeft ze samengewerkt met Livera, Violet Hamden, Defshop, Jo Malone, Ice-Watch, Benbits, Esprit, Innocent drinks en vele andere merken.