Vintage kleding online

In dit artikel vind je leuke vintage kleding online webshops, offline winkels, platformen, vintage kilo sales en meer.
Daarnaast lees je over de voordelen en eigenschappen van vintage kleding.
Ik gebruik de term vintage en tweedehands door elkaar en leg uit wat echte vintage kleding is.

vintage = tweedehands = vintage?

Vintage klinkt hipper dan tweedehands, daarom gebruiken veel webshops en ondernemers liever het woord vintage. Door de jaren heen is de definitie van vintage dan ook aangepast. Zo lees je op Encyclo dat vintage een chique woord voor tweedehands is.

Leuke online webshops die zich specialiseren in tweedehands/vintage kleding zijn wel wat lastig te vinden. Daarnaast is de prijs van tweedehands zowel online als offline ook gestegen. Wie vintage shopt in o.a. Amsterdam, Berlijn, Hamburg weet hier alles van.

Waar vind je anno nu nog leuke en betaalbare online shops?

vintage kleding
kringloop app tweedehands kleding

Offline platformen & fysieke winkels

Kringlopen
De kringloop APP (aanrader) geeft jou een handig overzicht van kringlopen binnen Nederland. Extra handig zijn de reviews van vorige bezoekers. Mijn tip is om kringloop ketens te vermijden. Deze kringlopen hanteren hoge(re) prijzen waarbij je meer dan eens twijfelt of het H&M stuk in je handen tweedehands duurder is ten opzichte van de originele prijs.

Appel & Ei
Indien je liever kringlopen vermijdt, maar wel fysiek wilt winkelen in een kledingzaak is Appel & Ei een goede oplossing. Deze keten zit door heel Nederland en verkoopt de kleding dat door de vorige eigenaren is afgegeven. Appel & Ei  heeft bovendien al de kleding voor je gefilterd aangezien ze niet alles toelaten en voorrang geven aan merk.

Vintage kilo sales
Vintage per Kilo, VinoKilo, The Vintage Rebel zijn een paar voorbeelden van bedrijven die vintage sales organiseren. Met vrachtwagens vol kleding staan ze in de steden bij jouw in de buurt en verkopen ze hun waar (vaak per kilo). Houd deze bedrijven in de gaten op Instagram en kijk wanneer ze bij jouw in de buurt circuleren. Helaas verkopen deze bedrijven (m.u.v. VinoKilo) geen vintage kleding online. 

De gespecialiseerde vintage winkels
De negen straatjes in Amsterdam staat er vol mee.
Hoewel ik geen uitgebreid overzicht heb kunnen vinden, bieden deze websites al een goed overzicht van fysieke / offline winkels.
https://www.tweedehands-info.nl/

https://www.nsfavourites.nl/cityguide/nederland/vintagewinkels.html


Ijhallen
De Ijhallen kunnen een walhalla voor menig vintage-fan zijn. Kijk voor een actueel overzicht op hun website https://ijhallen.nl/

vintage kleding online

Vintage kleding online

Er zijn een aantal online platformen waarop jij tweedehands kleding kan scoren.
– Facebook forums
Vinted
Asos Marketplace
Marktplaats
Etsy
SWAPP
DePOP
TheNextCloset

M.u.v. Etsy & Asos Marketplace heb jij 1 op 1 contact met de verkoper, kun je onderhandelen over de prijs en regel jijzelf de betalingen. Bij Vinted is dit net iets anders. Vinted fungeert als een tussenpersoon die waakt over het geld van de koper. Pas als de koper het kledingstuk heeft ontvangen in de aangegeven staat, maakt Vinted het geld over aan de verkoper.

asos marketplace vintage kleding
Doortje vintage

Vintage online webshops

Als je zoekt op online vintage webshops geeft Google suggesties van kleding webshops die kleding “geïnspireerd” op vintage verkopen. Dit is uiteraard was anders. Hieronder een leuk overzicht van (Nederlandse) webshops die wel echte vintage (en tweedehands) kleding verkopen.

-Attic Empire
Veel aanbod en van goede kwaliteit. Bij Attic Empire vind je zowel dames als herenkleding. Daarnaast zijn ze ook bekend vanwege hun duurzame “salt water sandalen”

-SugarSugar
Het zit al in de naam Mooie, zoete vintage items. Veel schoenen en accessoires.

Secondhand new
Unieke handgeselecteerde vintage bohemian kledingstukken, tassen en accessoires met een eigen verhaal en good vibes.

Tientje of minder
Er is niks gelogen aan de naam. Hier vind je alles voor een tientje, of minder.

Phixi
Top overzicht van leuke vintage kleding. Drukke printjes, retro patronen en leuke designs.

Doortje Vintage
Een topper van Hollandse bodem. Doortje Vintage heeft een prachtig en breed aanbod.

-VNTG
Vintage hip? Jazeker, en VNTG is het ultieme bewijs dat je Vintage kleding als nieuw kan neerzetten.

Vintage designer webshops

– Salon Heleen Hulsmann
Een prachtige website dat volstaat met designer vintage. Zeker een aanrader om een kijkje te nemen.

Designer Vintage
De naam zegt het al. Vind een groot aanbod van prachtige tweedehands designer items.

Vestiaire Collective
Koop en verkoop vintage designer items en haute couture. Dit platform zit in een groot aantal landen.

Neem ook eens een kijkje op mijn eigen webshop op Vinted

Tip! Google Maps
Surf naar Maps en plaats jezelf bij een stad/gebied waar misschien wel interessante winkels kunnen zijn (zoals Hamburg of Antwerpen). Voeg het zoekterm “vintage” toe en tadaa! Meer dan eens ben ik zelf leuke nieuwe webshops (en winkels) tegengekomen.

Heb jij tips?
Er zijn vast nog meer online/offline plekken waar jij leuke items kan scoren! Zet deze in een comment hieronder en ik voeg ze toe.

Wat is vintage?

Tweedehands of “vintage” kleding is trending. De drempel wordt steeds lager om tweedehands kleding te dragen (het is niet meer vies, maar juist leuk) en het is ook nog eens duurzaam. De kledingindustrie is namelijk één van de vervuilendste industrieën op aarde en het gaat niet zo goed met onze planeet.
Door te kiezen voor tweedehands, recycle je bestaande kleding en hoewel niet elk kledingstuk onder “slow fashion” valt draag je ook iets ethisch bij. De tegenhanger van slow fashion is namelijk fast fashion dat veelal onder erbarmelijke omstandigheden wordt geproduceerd. Kies je tweedehands dan beloon je niet de bazen van deze fast fashion ketens nog eens extra, maar juist kleine ondernemers (kringlopen) waarbij je het afneemt.
Een extra leuk bijkomend voordeel: van de meeste items zijn er nog maar enkele, zodoende heb jij geen zorgen meer of iemand anders dezelfde trui op straat draagt.

vintage kleding shoppen
echte vintage kleding

Wat is echt en wat is nep?

Sommige mensen vinden dat kleding alleen het stempel “vintage” mag dragen indien het een oud (> 50 jaar) en een echt designer item / haute couture is (Gucci, Chanel etc.). Daarom zijn echte vintage designer items duur. Omdat het tegenwoordig een trending topic is, spelen veel “ondernemers” hierop in en geven ze ook oude niet-designer items het label “vintage”.

Echte vintage kleding is dus soms lastig in te schatten. Labels vertellen je over het algemeen de historie en de periode waarin het artikel is vervaardigd. Echter zijn er ook genoeg kledingstukken waarbij het label ontbreekt. Omdat het “bewijs” ontbreekt mag je deze items volgens de vintage regels niet meerekenen.
Wil je het zeker weten? Ga dan naar online winkels die zich hierin specialiseren zoals Catawiki of The Next Closet.

!Haal nooit dure vintage kleding waarbij jij twijfelt over de echtheid van het kledingstuk!

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Eva runs “Eveoaks” since 2015 which quickly grew into an edgy and streetstyle based fashion blog.  She has worked with brands like Booking.com, Rituals, Livera, Jo Malone, Esprit, Vero Moda, Arket, Monki, Chiquelle and many more.