Vintage kleding online

Waarom vintage?

Tweedehands kleding of vintage kleding online shoppen is leuk en ook nog eens duurzaam. Van de meeste items zijn er nog maar enkele, daarom heb je geen zorgen meer of iemand anders dezelfde trui op straat draagt. Helaas zijn online vintage webshops niet altijd makkelijk te vinden, en indien gevonden kunnen de prijzen je verrassen. Zo ben ik geschrokken van de hoge prijzen die de vintage winkels in Amsterdam bijvoorbeeld hanteren.

De redenen hiervoor lopen uiteen. Denk bijvoorbeeld aan het hebben van een uniek kledingstuk dat niemand anders heeft. Ook kan het shoppen van vintage kleding een milieu technische reden zijn. Tweedehands kleding (dus ook vintage) valt onder het kopje slow fashion. De kledingindustrie is namelijk één van de vervuilendste industrieën op aarde en het gaat al niet zo best met onze planeet. Door te kiezen voor tweedehands kleding, recycle je bestaande kleding en draag je ook een steentje bij. Vintage is vaker (hoewel niet altijd) goedkoper en kwalitatief beter dan de fast-fashion winkels. Fast fashion items hebben een kortlopende levensduur. Veel nieuwe kleding valt hieronder; denk maar aan de goedkope truien en blouses bij de grote kledingwinkels. Dit geldt vooral zowel dames als herenkleding. Net als een wegwerp camera is deze kleding al snel versleten en/of uit model.

vintage kleding shoppen
laura christmann earrings

Naast het hebben van een uniek kleding item kan iemands stijl ook meer aansluiten bij tweedehands kleding. Onze ouders droegen namelijk een compleet andere stijl als dat wij tegenwoordig op straat zien. Bij een kringloop of vintage winkel hangen alle stijlen door elkaar en is de keuze voor iemand met een uitgesproken stijl reuze. Een andere reden kan zijn dat de trends van het moment niet bij iemands kledingsmaak aansluiten. Mode is trendgevoelig en omdat het merendeel van de winkelketens zich houden aan de huidige mode trends kun je wel eens met lege handen thuis komen. Welke reden jij ook mag hebben; het aanschaffen van vintage en/of tweedehands kleding komt neer op smaak en/of principes.  

Echte vintage kleding

Sommige mensen vinden dat kleding alleen de stempel “vintage” mag krijgen wanneer het een oud en echt designer item is (Gucci, Chanel etc.). Daarom zijn echte vintage designer items zo duur. Omdat het tegenwoordig een trending topic is, spelen veel “economen” hierop in en geven ze ook oude niet-designer items het label “vintage”. Voor mij betekent de definitie vintage: gebruikte retro kleding dat al een >15 jaar rond circuleert. Het ziet er niet alleen oud uit, het is ook oud. Denk aan kleding uit de jaren 60, maar ook de jaren 70/80. Oude en gedragen kleding is al een snel een boutique item (en in mijn ogen een designer-item), aangezien er vroeger bij lange na niet zo massaal geproduceerd werd. Bij kleding van nu is dit bijna ondenkbaar.

Echte vintage kleding is dus soms lastig in te schatten. Labels vertellen je over het algemeen de historie en periode waarin het artikel is vervaardigd. Echter zijn er ook genoeg kledingstukken waarbij het label ontbreekt. Omdat het “bewijs” ontbreekt mag je deze items volgens de strenge vintage eisen niet meerekenen. Wil je het zeker weten? Ga dan naar online winkels die zich hierin specialiseren zoals Catawiki of The Next Closet.

Haal nooit dure vintage kleding waarbij jij twijfelt over de echtheid van het kledingstuk. Ook niet als er bovenaan de website “wij verkopen echte vintage kleding” staat.

Tweedehands kleding dat eigenlijk ook wel een beetje vintage is.

Dit is het grote grijze gebied waar veel webshops en zelfstandige ondernemers zich momenteel in specialiseren. Want vintage klinkt hip en is al jaren hot. Op dit vraag en aanbod wordt op allerlei manieren ingespeeld. Denk aan dure tweedehands winkels, kringloop ketens met stijgende prijzen, vlooienmarkten en opkomende online kledingmarkten zoals Facebook forums, United Wardrobe, Asos marketplace en Marktplaats. In deze branche is het vooral voor de koper van belang welke waarde hij/zij aan kledingstuk hangt. Zo stond ik een “vintage”kledingwinkel in Hamburg waar de gemiddelde ouderwetse trui al snel de €40,- aantikte. Dit inclusief kleine gaatjes. Ik heb de trui uiteindelijk laten hangen, maar een ander legt met alle liefde dit geld ervoor neer.

Waar kan ik tweedehands en/of tweedehands kleding kopen en verkopen.

Er zijn verschillende mogelijkheden voor het kopen en/of verkopen van jouw vintage en/of tweedehands kleding. Zo kun je er voor kiezen om dit aan te bieden op beurzen/ rommelmarkten en andere initiatieven waar mensen hun waar te koop aanbieden.

Liever iemand anders jouw kleding laten verkopen?

Wil je liever dat iemand anders jouw kleding fysiek verkoopt? Dan kun je ervoor kiezen om dit bij bedrijven als appel&ei aan te bieden. Deze ondernemingen hanteren een 60%-40% regel waarbij 40% van de opbrengst krijgt, mits dit artikel verkoopt. Jij kan zelf geen prijzen bepalen. Een andere mogelijkheid is om mij een berichtje te sturen (hierover lees je meer beneden).

De derde mogelijkheid is om zelf je kleding online te verkopen. Dit kun je bijvoorbeeld doen op Marktplaats, Facebook forums. Hier moet je zelf alles van A t/m Z regelen. Ook zijn er bedrijven als Asos Marketplace and United Wardrobe. Deze websites zijn niet alleen bedoelt als een marktplaats voor tweedehands kleding maar hebben ook een bemiddelingsfunctie. Zo weet je zeker dat jij als verkoper je geld krijgt, en je artikel ontvangt als koper. Als verkoper sta je wel 10% tot 20% af van je verkochte items. Daarentegen doen zij de marketing, service en technisch onderhoud voor je. Ik raad deze plekken aan waarbij je beschermt wordt door een derde partij. Daarnaast is er op deze website leuke en goedkope vintage kleding te vinden. Sommige zelfstandige shopjes houden zelfs vintage kleding sales.

laura christmann earrings

Waar koop ik jouw tweedehands en vintage kleding?

Op mijn United Wardrobe kleding webshop vind je voornamelijk tweedehands kleding.  Daarnaast verkoop ik vintage kleding en nieuwe items (voor ieder wils wat). Één mijn hobbys is “retro kleding” scoren. Ik rijd vaak stad en land af over om leuke items te scoren. Denk hierbij aan België, Duitsland en Frankrijk. In Nederland vermijd ik grote stedenzoals Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Eindhoven en Den Haag.

Ik richt mij voornamelijk op blousejes, lange en oversized truien, jassen en vintage jurken. In tegenstelling tot broeken en rokjes kan bovenkleding ook prima te dragen zijn met een maatje minder. Veel items zijn unisex; geschikt voor zowel dames als heren.
Bekijk mijn online vintage kleding webshop op United Wardrobe hier.

Momenteel verkoop ik alleen kleding via dit platform.

Dankzij United Wardrobe (ook bekend als UW) verstuur ik mijn kleding binnen Nederland maar ook naar België, Duitsland en Frankrijk. Mocht je ergens anders wonen en heel graag een kledingstuk willen, stuur me dan een berichtje!

I’m shipping my clothes to The Netherlands, Belgium, Germany and France. Are you living somewhere else, and would you like to buy a specific item? Send me a message via contact <3