Zo ben ik topverkoper geworden op United Wardrobe – verkooptips

Op Google vind je al een aantal artikelen van bloggers die United Wardrobe tips geven over koop en verkoop. Ook United Wardrobe zelf geeft handige hacks om je kleding te verkopen.

Echter zijn er nog meer punten waarop je kan letten voor betere sales. Met deze tips ben ik namelijk topverkoper geworden.

United Wardrobe is een fashion marktplaats waar je vooral tweedehands kleding, maar ook designer vintage kan kopen en verkopen. Het platform biedt de kleding verkoper een stukje webshop aan en zorgt voor een toestroom van potentiële klanten. Dat is handig, want zij nemen de online marketing voor een groot deel van je over en beheren het geld (dus betrouwbaar).
Daarbij moet je als verkoper 10% van het verkoopbedrag afstaan.
De verzendkosten en transactiekosten zijn voor de koper.


Onlangs heb ik het mooie “topverkoper” kroontje in ontvangst mogen nemen. Want een topverkoper icoontje straalt meer betrouwbaarheid en gezag uit.
En omdat ik online vintage en tweedehands kledingverkoop wil stimuleren vind je hieronder mijn complete overzicht van tips en tricks die ik heb toegepast (al dan niet met trial and error) die hebben geleid tot mijn topverkoper status.

Dit artikel is ook handig als je juist op zoek bent naar United Wardrobe zoek- en kooptips. Of als je op zoekt bent naar manieren om een miskoop te voorkomen. UW staat helaas namelijk ook vol met Aliexpress en andere Chinese items die tot 10 keer toe over de kop gaan.

1) Foto’s.

De hoofdfoto van je product is de binnenkomer, de reden waarom mensen op je product klikken, je gaan volgen en je product kopen. De foto is het allerbelangrijkste onderdeel voor een snelle en goede verkoop. Dit is dan ook het onderdeel waar de meeste tijd in gaat zitten. Volgens Analytics bekijkt 69% van het UW publiek jouw kleding via hun smartphone, houd ook dit in je achterhoofd. 

 • Fotografeer bij daglicht maar vermijd direct contact met de zon. Fotografeer in de schaduw.
 • Kies een neutrale, niet afleidende achtergrond. Dit hoeft niet persé een spierwitte achtergrond te zijn.
 • Maak een scherpe foto. Een wazige foto is onprofessioneel. Zet je camera of telefoon op een statief of op een geïmproviseerde houder waardoor deze niet beweegt.
 • Laat niks te raden over. Fotografeer het product van alle kanten en het liefst met een detailfoto. United Wardrobe geeft jouw 6 plekken om je product goed weer te geven. Benut dit.
 • Als het kan, maak een aan-foto. Een gezicht bij de foto werkt nog beter, maar indien je anoniem wilt blijven, kies dan alleen voor het lichaam.
 • Vermijd spiegel foto’s, tenzij dit de “stijl” is dat je wilt uitstralen.

Kleding verkoop tip:

Kies voor dezelfde en herkenbare achtergrond. Ik heb mijn achtergrond zo ingericht om herkenbaar te blijven tussen alle andere producten. Soms wordt daarom het kledingstuk zelf minder zichtbaar op een smartphone. Daarom ben ik nog steeds aan het experimenteren met diverse crops. (uitsnijdingen van een foto).

2) Tags

Tags zijn de zoektermen / keywords waar jij jouw product op gevonden laat worden. Dat betekent dat potentiële klanten jouw product met deze woorden via de United Wardrobe zoekbalk kunnen vinden. Denk dus als een koper!

Als jij een item zoekt, wat vul jij dan in bij de zoekbalk? Verkoop jij een jurk in een groene kleur? Schrijf groene jurk in de tag ruimtes. United Wardrobe biedt jou drie tag-velden aan. Dat hoeft niet te betekenen dat jij gelimiteerd bent aan maar drie tags. Veel verkopers (waaronder ik) zetten een | tussen de tags en proberen een zo nauwkeurig mogelijke beschrijving van het product te geven.

Handige voorbeelden

 • Kleur (roze, groen, beige, zwart, neon, metallic)
 • Populaire merken (Zara, Loavies, Prettylittlething, NA-KD)
 • Patroon (bloemen, retro, geometrisch, stipjes, streepjes)
 • Omschrijvend (kant, korte mouwen, bardot, flaired)
 • Stof (spijker, katoen, wol, lovertjes, sequin)
 • Stijl (casual, edgy, ibiza, festival, koningsdag)
 • Uitstraling (must have, essentials, trend, basics)
 • Tijd (nieuw, vintage, eighties)

Persoonlijke tip:

Er zijn genoeg mensen die zoeken op verkleinwoorden. Zo kan jouw “groene jurk” ook een “groen jurkje” zijn. Dit levert andere zoekresultaten op. Probeer deze termen ook in jouw tags toe te voegen.

3) Product omschrijving in de comment

Met tags kom je al een heel eind, maar met een goede productomschrijving heb je meer slag om de arm.
Zorg dat alles voor de koper duidelijk is. Des te eerder maak je kans op een verkoop.


Steve Jobs had helemaal gelijk: Don’t make me think 😉


Ik krijg vaak vragen over het materiaal van de kleding, hoe lang ik ben en of ik bepaalde kleding plat kan meten.
Liever ben ik deze vragen voor en geef ik alvast antwoord in de omschrijving. Ook kan jij de klant laten weten dat je jouw kleding “mooi verpakt “snel opstuurt” of dat men een “presentje” kan verwachten. Veel United Wardrobe verkopers passen deze tactiek toe en frequente UW bezoekers weten dat ze extra informatie kunnen vinden in de comments.

P.s: Ik schrijf mijn comments in het Engels omdat ik ook items verkoop aan onze buurlanden. Het hoeft niet te betekenen dat jij dit moet doen.

4) Prijs

Het bepalen van de juiste prijs is en blijft een trial en error. Zoals United Wardrobe zelf aangeeft: wees realistisch. De nieuwprijs vragen voor een (af)gedragen kledingstuk gaat niet werken. Vraag niet teveel, maar ook zeker niet te weinig. Bij te lage prijzen kunnen kopers zich afvragen of het product wel in orde is. Je kan een prijs altijd nog verlagen maar verhogen werkt averechts.

Verander je prijzen in €14,95 of €14,99. Hoewel je eigenlijk gewoon €15,00 betaalt, lijkt het net alsof je het voor minder koopt. Niets voor niets gebruikt elke winkel dit. 

Kleding koop en verkoop tip:

Hoeveel zou jijzelf betalen voor dit kledingstuk? Het kan ietwat lastig zijn omdat je een reden hebt voor verkoop, maar ooit heb jij de beslissing gemaakt om dit kledingstuk te kopen. Wat voelde je er toen bij? Probeer dit gevoel terug te halen en evalueer de prijs opnieuw.

5) Tijd. Plaatsing van product

Het plaatsen van kleding, schoenen, t-shirts, tassen, accessoires op het juiste moment werkt mee tot een snellere verkoop. ‘S avonds zijn veel meer mensen actief op het internet en eerder geneigd om kleding te kopen. Het is raadzaam om juist op deze momenten (of net daarvoor) producten te plaatsen.

Tip van United Wardrobe: 

Verlaag enkele uren na het plaatsen van je kledingstuk je prijs. Dit leidt tot een snellere verkoop.

6) Reageren op reacties

Net als een social media platform hoor je op United Wardrobe ook actief te zijn met het reageren op comments. Je kan vragen verwachten van mensen die additionele informatie willen, probeer dit zo snel mogelijk te beantwoorden. Iemand toont namelijk interesse in het product en kan wellicht tot een koop overgaan. Mocht je niet thuis zijn en de vraag pas op een later tijdstip kunnen beantwoorden, vermeldt dit dan ook. Geïnteresseerde klanten vinden dit attent.

Even irritatie delen:
Als verkoper weet ik hoe irritant het is als meiden en jongens toch opmerkingen als “ruilen?” of “voor 8,- koop ik het hem gelijk” (bij een trui die voor €19,95 te koop staat) krijg. Maak in je beschrijving duidelijk of je wel of niet ruilt en of je bereidt bent om te onderhandelen over de prijs.
Persoonlijk vind ik dat ik deze comments onderhand mag negeren. De klant is koning, maar sommige klanten wil je liever niet.

7) Verzending & service

De klantenservice vind ik het allerleukste. Ik leer meer over de klant en de klant vindt de getoonde interesse ook leuk. Met een klantenservice (of eigenlijk loyaliteit service) bind je namelijk de klant aan je merk en leer je meer over waar je publiek naar op zoek is.

Tips:

 • Geef een leuk kleinigheidje. Ik heb b.v. ontzettend veel sieraden. Vanaf een bepaald order bedrag vraag ik naar de kledingstijl van de koper en besluit zo welke ring, ketting, armband ze het leukste zouden vinden. 
 • Schrijf een persoonlijk briefje.
 • Heb je een visitekaartje? Voeg deze ook toe.
 • Heeft de klant veel bij je gekocht? Geef korting op de volgende order.

Zorg dat de koper niet alleen een kledingstuk krijgt maar ook een ervaring. Voor mij is het belangrijker dat de klant blij is dan dat ik een tientje extra in mijn portemonnee heb. Want een blije koper, is vaak een terugkerende koper. En een ontevreden klant is veel eerder geneigd om tegen anderen te zeggen dat zij niet bij je moeten kopen.

Is er iets niet orde? Reageer meteen en zoek naar een oplossing. Wees altijd behulpzaam!
Soms heb je een klant waarbij het kledingstuk helaas niet past. Leg dan netjes uit dat dit niet onder de retour regeling valt, maar dat de klant jouw foto's mag gebruiken om het door te verkopen (Als het gaat om een hoog bedrag accepteer ik overigens wel een retour). Vraag ook om feedback. Had jij als verkoper wellicht meer informatie moeten geven over het kledingstuk (valt hij kleiner dan de eigenlijke maat/ is het een vintage maat?).

 

United Wardrobe tips

8) Review

Wie leest er anno nu reviews? Juist, iedereen.
Van trustpilot tot Google reviews, de mening van anderen is zo belangrijk voor onze eigen aankoop dat we het product of een winkel vermijden waar slechte reviews over zijn. Daarom zijn die 5 sterren voor mij (en iedereen) heel belangrijk. Met een hoge rating kom je betrouwbaar en eerlijk over. Als iemand blij is met zijn/haar aankoop vraag dan ook altijd of degene een review wil achterlaten. Een persoonlijk verhaaltje is namelijk nog beter.

Tip:

Je kan helaas niet iedereen blij maken. Ook bij mijn reviews staan een paar 4 sterren en ook eentje van 3. Hoewel ik het niet eens ben met de 3 sterren (de koper vond het kledingstuk niet de juiste maat hebben (terwijl deze maat ook in de label zelf stond)) is het in dit geval belangrijker om je schouders op te halen. Helaas pindakaas, de volgende 20 kopers zijn wel weer ontzettend blij.

9) Continuïteit

Blijf relevant. De meeste topverkopers plaatsen elke dag, of om de 2 dagen nieuwe items. Dat betekent dat ze continue in de picture blijven en een constante doorstroom hebben van producten. Dat vinden kopers ook leuk want die spieken dan toch elke dag eventjes om te kijken of er een nieuw hebbedingetje tussen staat. Continuïteit is dan ook het aller lastigste, want waar kom je aan al die kleding, sieraden en/of accessoires?
Veel verkopers wenden zich tot thriftshop weekenden, andere tot (tadaa) Aliexpress en weer anderen werken samen.
Tip: Mix nieuwe (recent geuploade) items met geheractiveerde items. Meer dan eens heb ik een geheractiveerd item op deze wijze sneller verkocht.

Wat doe ik?

Ik ben een samenwerking aangegaan met een tweedehands kleding bedrijf dat online meer aandacht kon gebruiken. Als ik één van deze items verkoop krijg ik maar een klein percentage, maar daarentegen heb ik wel topproducten in mijn webshop en een constante doorstroom. Ook ontvang ik kleding van vintage liefhebbende vriendinnetjes en doe ik zelf ook aan thriftweekenden. Daarom heb ik ook een mix van nieuw, design, vintage en trending kleding (Dus geen concrete stijl die eigenlijk wel handig is ;).

10) Houd je vast aan een stijl

Als iemand alleen maar bohemian of vintage items bij je verwacht dan kun je, je beter hierop blijven focussen. Je online publiek heeft namelijk een bepaalde verwachting van wat ze bij je kunnen aantreffen. Het kan ook zo zijn dat jouw items niet in de smaak vallen bij het United Wardrobe publiek. Gelukkig zijn er dan ook nog andere platformen waar je op terecht kan (lees ze hier).

Wees ook geduldig, soms duurt het wel een half jaar (of langer) voordat een item eindelijk is verkocht.

Allerlaatste tip:

Volgers zijn leuk, ze laten zien dat ze jouw online garderobe waarderen. Ik merk dat sommige mensen mijn dagelijkse kleding-upload als spam gedrag zien (ook UW is niet vies van notificatie spam) en ontvolgen mij weer. In het begin zat ik hiermee, totdat ik begreep dat volgers (fans) niet je kopers hoeven te zijn. In the end heb jij je webshop om te verkopen en dat moet de main focus blijven. Als er af en toe een paar volgers verdwijnen nadat jij jouw kleding uploadt (want ook zij kunnen de notificaties uitschakelen) dan behoren ze niet tot jouw doelgroep. 

Er komt vanalles bij kijken als je graag veel wilt verkopen op United Wardrobe. Van een constante doorstroom tot goede foto’s en van goede reviews tot het vinden van de juiste tags. Daarnaast heb ik een aantal punten zoals schone en kapotte kleding niet behandelt (want logisch).

Eventjes een topverkoper worden doe je niet zomaar en om hem te houden geeft stiekem toch ook weer stress.

Ga naar mijn United Wardrobe. 

United Wardrobe tips
Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Eva is a Dutch fashion blogger based in Twente, the Netherlands. Eva runs her blog since 2015 and quickly grew into a edgy and streetstyle based fashion blog where you’ll also find social media tips and tricks. Eva is active on many social platforms like Instagram, Lookbook, Facebook, Pinterest, Blogsociety, Fashion Potluck and Bloglovin. This is one of the main reasons that her reach goes far. Even though she doesn’t consider herself to be a Dutch Influencer she has worked with Livera, Violet Hamden, Defshop, Jo Malone, Ice-watch, BenBits, Esprit, Innocent drinks and many other brand.

Eva is een Nederlandse fashion blogger uit Twente. Na haar blog lancering in 2015 groeide ze al snel uit tot een edgy en streetstyle fashion blog waar je ook social media tips en marketing tricks vindt. Eva is actief op menig social media kanaal waaronder Instagram, Lookbook, Facebook, Pinterest, Blogsociety, Fashion Potluck en Bloglovin. Dit is één van de redenen waarom haar bereik ver gaat. Hoewel Eva zichzelf niet als een Nederlandse influencer ziet heeft ze samengewerkt met Livera, Violet Hamden, Defshop, Jo Malone, Ice-Watch, Benbits, Esprit, Innocent drinks en vele andere merken.