7 Instagram tips en hoe mensen meer instagram volgers krijgen

Met dit artikel over “groeien op Instagram” hoop ik je een aantal nuchtere inzichten te geven over de gekke wereld van Instagram. Tijd voor wat transparantie. Hoe krijgen mensen nu echt meer Instagram volgers?

Het antwoord dat je niet leuk vindt.
Instagram is anno nu verzadigd. Er is een overload aan prachtig beeldmateriaal, fantastische filters, mooie mensen, schattige dieren, onvoorstelbare locaties en culinaire hoogstandjes. Hoe ga jij daar nog tussen opvallen? Wees realistisch en stel jezelf de vraag of je hier tegenop wil en kan boksen.

Ik wil toch veel volgers krijgen op Instagram!
Lets put one thing straight, dat gebeurt niet binnen een week, een maand of een jaar. (Of je hebt jezelf op een andere wijze in de schijnwerpers gegooid of gekocht). Groeien gaat langzaam, vooral als je het organisch (en dus longterm) wilt aanpakken. 

Vele grote online influencers hebben allemaal een Instagram husband. Deze staan altijd paraat om foto’s van hun liefje te schieten. Heb jij ook een husband(in) die altijd in de buurt is? Woon je op een mooie fotogenieke plek? Heb je genoeg tijd om regelmatig mooie foto’s te plaatsen? Al deze factoren spelen mee.

instafamous

Hoe werkt Instagram en wat zijn de stand van zaken momenteel?

Viral willen gaan (en corrigeer me als ik ongelijk heb).
Jij post jouw weloverwogen foto met bijpassende @ en juiste hashtags en kan daarna achterover leunen. Het komende uur (of twee) wordt namelijk bepaald of jouw post verder wordt verspreid. Een deel van jouw organische(!) volgers bekijkt jouw foto/filmpje en bepaalt of zij dit het liken/commenten/sharen/saven waard vinden. Hoe meer dit gebeurd, hoe meer Instagram begrijpt dat dit waardevolle content is. En waardevolle content moet gedeeld worden! Niets voor niets geldt de uitspraak content=key. 

Waarom is mijn engagement zo laag geworden? Iets met het algoritme toch?
Naast de bekende algoritme tweaks (lees: algoritme is niks anders dan een stukje code dat instructies uitvoert) heeft er een exponentiële Instagram groei plaatsgevonden. Je battled nu op iemands tijdlijn met +100 anderen. En hoewel dit een persoonlijke opvatting is, vermoed ik dat ons sociale-social-gedrag (mag dit alsjeblieft een term worden?) ook is veranderd. Je liked niet meer zo snel een foto ten opzichte van 3 jaar geleden.
En hoe Instagram precies werkt? Die wegen zijn ondoorgrondelijk en weet
alleen het bedrijf zelf.

Let op! Bekijk eens het lijstje met jouw geautoriseerde apps (bereikbaar via de instagram op je desktop). Staat er geen duistere App tussen? Instagram vind heel veel Apps niet leuk. Hoewel er geen hard bewijs voor is, kunnen deze programma’s je zeker benadelen d.m.v. een shadowban. Bekijk hier of jij bent geshadowbanned. en lees hier meer over de Instagram shadowban).

instagram tips

De echte instagram tips en groei methodes

Als iemand jou op straat een compliment geeft over jouw nieuwe mooie jas, dan is er een grote kans dat je degene bedankt. Wellicht complimenteer jij de ander ook op iets wat jij leuk of mooi vindt aan degene. Instagram is niet veel anders!

follow unfollow instagram strategy

Tip 1: Tegelijk oversteken.
Iemand terug volgen is niet cool! En toch is dat een goede stap in de juiste richting. Like jij de mensen wel die de moeite hebben genomen om jouw foto te liken?
Hoe zit het met een comment terug plaatsen? Als jij meer likes en interactie op jouw feed wil, moet ook jij initiatief tonen. Een online snob vindt niemand leuk.

Tip 2: Volgen en ontvolgen, volgen en ontvolgen.
Er is niks zo vervelend als iemand die jou volgt en je na 2 dagen weer verwijderd. Toch is dit de manier waarop de meeste Instagram accounts groeien, want het werkt nog steeds. Dankzij socialblade.com heb je nu wel meteen door welke mensen zich hieraan schuldig maken. Voor een merk is het namelijk niet handig om zich te binden aan “influencers” die deze irritante groeitactiek toepassen. Zou jij dat wel doen?

Tip 3: Volgers kopen, maar waarom je dit niet moet doen.
Instagram volgers kopen? We weten dat het gebeurd maar is het echt handig als je wilt groeien? Absoluut niet! Deze nepprofielen doen niks en hierboven kun je lezen waarom dit altijd een no-go is. Met jouw content op de tijdlijnen van deze nepprofielen wordt niks gedaan, dus vindt Instagram dat je foto niet verspreidt hoeft te worden. Je hebt misschien wel die paar K aan Instagram volgers, maar de poppen van je zusje zijn levendiger.

Ook kunnen bots (programmaatjes die een bepaalde handeling uitvoeren) het liken en volgen van je overnemen. Instagram treedt zwaar op tegen zulke bedrijfjes en een aantal grote namen in die branche hebben hun deuren kunnen sluiten. Toch kun je nog volop, al dan niet betaald een bot aanzetten.
Ik denk dat deze bots nooit zullen verdwijnen. Naast het goed geld kunnen verdienen moet ook Facebook aan het eind van het jaar hun statistieken tonen. Als alle bots worden uitgeschakeld kan de activiteit op hun platform wel eens halveren, en wat moet je dan tegen je investeerders zeggen? 

Via socialblade.com kan je ook zien wat iemand heeft uitgespookt in in 2017  Zo kan je bekijken wie (opvallend) heeft gekocht.

 

TIP! Bekijk ook eens de Nederlandse documentaire #followme op de VPRO waarun programmamaker Nicolaas Veul duikt in de financiële wereld achter Instagram.
Bekijk deze Instagram documentaire hier. 

instagram tips
instagram volgers kopen
telegrampods instagram

Tip 4: De Instagram pods.
Accounts met 8k volgers en 2oo comments? Wat gebeurd hier? Hoewel dit eerst opviel is het nu redelijk normaal geworden onder (jonge) meiden.
Welkom in de wereld van (Telegram) pods. Deze “engagement” is niet organisch. 
Engagement pods zijn chatboxen waarin mensen elkaars foto liken en/of commenten. Afhankelijk van de regels (soms moet je er 5 commenten, soms 15, soms alleen liken) mag je daarna je eigen instagram post plaatsen waarop jij ook 5 tot 15 comments terug krijgt. Deze pods kunnen wel oplopen tot een paar duizend man.

Werken Instagram telegram pods? Nee want…..

Vrijwel elke pod is gericht op kwantiteit, vandaar de 200 comments. Maar ook Instagram moet het vreemd vinden dat jij elke keer 200 lovende comments krijgt van mensen die je meestal NIET volgen. Het merendeel van de mensen in deze pods is uit op eigen gewin. Mochten er regels zijn om de accounts in de POD wel te moeten volgen dan zullen veel van deze Telegrammers als nog niet jouw foto liken als deze organisch over hun tijdlijn rolt. Instagram denkt (weer) dat je content niet goed is en benadeelt jou. Elkaar dus klakkeloos volgen en verder niks doen werkt niet.

Werken Instagram telegram pods? Ja want…..

Ja, het werkt, maar alleen als je elkaar ook volgt en ook comments geeft op foto’s die van je Telegrampod gebruikers op je tijdlijn voorbij ziet komen. Ook helpt het om bedrijven aan te halen (zij heeft veel comments, we moeten met haar samenwerken).  Maar sla er vooral niet in door, schrijf zelf “meaningful” comments en post niet te vaak in deze groepen.

 

Tip 5: Laat zien wat jou publiek wilt zien, maar pas op!
Weet jij wat jouw Instagram volgers willen zien? Post jij dit ook daadwerkelijk? Soms kan het antwoord je verbazen. Als jij wilt groeien moet je tonen wat je volgers graag zien. Vermoedelijk gaan daarom veel meisjes uit de kleren want sex sells, voor beide seksen. 

Ik schrik van het hoeveelheid naakt wat ik te zien krijg, laten we dit niet als “gewoon” beschouwen. 

Vind een goede middenweg in je content en begrijp dat jij over 5 of wellicht 10 jaar gaat solliciteren bij een bedrijf dat mogelijkerwijs foto’s van je heeft gezien dat tot een afwijzing kan leiden. Zou jij jezelf dan nog aannemen? Tijdens mijn modellenwerk heb ik wel eens gehoord “zo gauw je naakt gaat, heeft iedereen alles wel van je gezien.”  Weet wat je volgers graag zien maar verlies hierin niet jezelf.

Tip 6: Wed niet alles op 1 platform
Hoe leuk Myspace ook was, Facebook is leuker. Hoe leuk Facebook ook is, Instagram is toch leuker. Ook sociale platformen zijn onderhevig aan trends (Hyves en MSN anyone?). Als jij al je tijd (en wie weet geld) in Instagram pompt kun je wel eens over 5 jaar met lege en overspannen handen achterblijven. Daarom hebben veel grote namen ook een blog en een Youtube (of Vimeo) en een Twitter en een Pinterest en een Snapchat en nog meer. Houdt je ogen open voor nieuwe online platformen en wees er als eerste bij.

instagram sexism

Tip 7: Authenticiteit boven kopieergedrag

instagram copy behaviour

Authenticiteit zorgt ervoor dat mensen je gaan herinneren en je niet verwarren met 10 anderen profielen. Maak een moodboard van wat jij tof vindt, snap waarom je dit tof vindt en onderzoek hoe jij je hierin ECHT kan onderscheiden.
Het is natuurlijk niet mogelijk om inventief op elke foto te blijven, daarvoor is er al teveel content. Toch kan een andere pose al veel doen.

Waarom vertel je dit allemaal?
Ik denk dat we met transparantie een mooiere social wereld kunnen neerzetten. Daarnaast vind ik dat de meeste Instagram tips die voorbij komen maar nauwelijks effect hebben en bedacht zijn voor commerciële doeleinden (bio veranderen, eenheid creëren etc.) Ook vind ik het belangrijk dat merken en bedrijven weten wat er gebeurd op Instagram. Veel influencer platforms belonen influencer accounts op hun kwantiteit (aantal volgers) en niet op de kwaliteit terwijl dat het andersom hoort te zijn. Als ik zie hoe grote merken, meiden die duizenden volgers hebben gekocht royaal belonen met geld en producten dan vind ik dat niet ok.
Gelukkig zijn er ook bedrijven die wel optreden tegen dit frauderen. Unilever heeft onlangs bekend gemaakt niet meer met influencers te werken die volgers hebben gekocht. 
Soms denk ik dat de Instagram wereld niet veel anders dan showbiz, waar jij ook met ellebogenwerk naar de top moet klimmen.
Iets met; fake it until you make it?

Share:

2 Comments

  1. June 28, 2018 / 3:11 pm

    Wat een supertips Eva! Boehoeh, wel meteen mijn Insta Dream verpletterd in de eerste alinea, haha 😉 UNUM ken ik niet, maar die app klinkt wel erg interessant. Nogmaals bedankt voor het delen van je tips!

  2. April 1, 2019 / 11:01 pm

    Instagram is een van de meest krachtige tools. Het lijkt nu op alle fronten bijvoorbeeld Facebook te verslaan. Iedereen gaat van Facebook af en ruilt het in voor Instagram en Twitter. Ik vind dit een goede trend, vooral omdat Facebook gewoon ouderwets is geworden.
    Handige tips!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Eva runs “Eveoaks” since 2015 which quickly grew into an edgy and streetstyle based fashion blog.  She has worked with brands like Booking.com, Rituals, Livera, Jo Malone, Esprit, Vero Moda, Arket, Monki, Chiquelle and many more.